Rabu, 30 Mac 2011

MUKADIMAH KISAH 25 RASUL

Assalamualaikum w.b.t


Siapakah rasul dan nabi?

Nabi dan Rasul adalah manusia-manusia pilihan yang bertugas memberi petunjuk kepada manusia tentang keesaan Allah SWT dan membina mereka agar melaksanakan ajaran-Nya. Ciri-ciri mereka dikemukakan dalam Al-Qur’an,


... ialah orang-orang yang menyampaikan risalah-risalah Allah. Mereka takut kepada-Nya dan mereka tiada takut kepada seorang (pun) selain kepada Allah. Dan cukuplah Allah sebagai pembuat perhitungan." (Q.S. Al Ahzab : 39)


Perbezaan antara Nabi dan Rasul

Seorang Nabi menerima wahyu dari Allah SWT untuk dirinya sendiri, sedangkan Rasul menerima wahyu dari Allah SWT guna disampaikan kepada segenap umatnya. Para Nabi dan Rasul mempunyai 4 sifat wajib dan 4 sifat mustahil, serta satu sifat jaiz, yaitu :

1.Shiddiq (benar), Mustahil ia Kizib (dusta).

2.Amanah (dapat dipercaya), mustahil Khianat (curang).

3.Tabliqh (Menyampaikan wahyu kepada umatnya), Mustahil Kitman (menyembunyikan Wahyu).

4.Fathonah (Pandai/cerdas), Mustahil Jahlun (Bodoh).

5.Bersifat jaiz yaitu Aradhul Basyariyah (sifat-sifat sebagaimana manusia).Di dunia ini telah banyak Nabi dan Rasul telah diturunkan, tetapi yang wajib diketahui oleh umat Islam adalah sebanyak 25 Nabi dan Rasul, yaitu :

Nabi Adam as

Nabi Idris as

Nabi Nuh as

Nabi Huud as

Nabi Shaleh as

Nabi Ibrahim as

Nabi Ismail as

Nabi Luth as

Nabi Ishaq as

Nabi Ya’qub as

Nabi Yusuf as

Nabi Syu’aib as

Nabi Ayyub as

Nabi Dzulkifli as

Nabi Musa as

Nabi Harun as

Nabi Daud as

Nabi Sulaiman as

Nabi Ilyas as

Nabi Ilyasa as

Nabi Yunus as

Nabi Zakaria as

Nabi Yahya as

Nabi Isa as

Nabi Muhammad saw


Dewasa ini jarang kita melihat atau mendengar para ibu menceritakan kisah para rasul kepada anak2 kecilnya sebelum tidur atau pada waktu lapang, tetapi kita sering saja mendengar para ibu sekarang lebih gemar menceritakan kisah "snow white", "Rapunzel" dan pelbagai lagi cerita dogeng yang berkisarkan khayalan semata-mata.

Apa kata bermula saat ini, kita ceritakan kepada anak2 kecil kita mengenai kisah teladan para Rasul (cerita realiti yang telah termaktub di dalam Al-Quran)agar mereka dapat mencontohi atau menteladani sifat-sifat terpuji yang ada pada para rasul.Insyaallah, anak2 kita akan lebih tertarik untuk mendalami ilmu agama Allah (Islam) dengan lebih dekat lagi. Sekaligus, dapat menanamkan akhlak yang baik pada anak2 kita.

P/S: Insyaallah, saya akan cuba menerapkan cara ini kepada bakal anak-anak saya kelak (Insyaallah, jika diizinkan Allah S.W.T suatu hari nanti). Tetapi sebagai permulaan, saya akan cuba kaedah ini kepada anak-anak saudara saya dulu... Ermmm Sebelum itu, para ibu mestilah mendalami kisah2 para rasul terlebih dahulu, agar cara penceritaannya lebih menarik dan dekat di hati anak2 kecil kita.

~Artikel ini akan disambung dengan kisah Nabi Adam a.s~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

52 Weeks Money Saving Challenge

Assalamu'alaikum w.b.t... BETTER LATE THAN NEVER....Duit saving korang maybe dah banyak kan??? Akak baru nak tekad simpan start th...