Isnin, 11 April 2011

STRESSSSSSSSS!!!!!!!!

Assalamualaikum w.b.t



Ingat tak mo dah post artikel tuk bulan nie.... tp tetiba jer rasa nak luahkan apa yang terpendam di dalam hati ini. Sejak kebelakangan ini, tiap2 ari rasa stress tahap yang melampau. Sampai makan pun x lalu, tidur pun x lena... asyik2 ingat pasal FYP jer. Rasa macam nak giler pun ada.

Dah tak tau macam mana nak tenteramkan hati ini.... Dah rasa macam x mampu jer hadapi ujianNYA ini. Rasa diri lemah sangat dan macam dah hilang pertimbangan diri. (Jiwa kacau tahap yang membimbangkan) Kalo dibiarkan berterusan ley masuk wad giler rasanya. Diri ini dah tidak sekuat dan setabah dulu. Hilang semua kekuatan diri ini. Dulu kalo rasa macam ni, bila sembang dengan arwah ayah mesti dia akan bagi kata2 semangat supaya terus tabah dan cekal hadapi ujian hidup ini.Tapi sekarang dah x dak dah orang nak wat camtu. RINDUNYA kenangan lalu........

Namun, bila difikirkan balik, Allah takkan turunkan ujianNYA pada org yang x mampu.(Maknanya setiap ujian yang diturunkan mengikut tahap kemampuan seseorang itu). Selalu pujuk hati dengan mengatakan setiap ujian pasti ada hikmah disebaliknya. Namun, bila bisikan syaitan kembali bergema habis semua ketenangan di hati hilang begitu saja. Rasa stress kembali merajai diri. Dah tak tau nak wat camner?

Tp tadi saya ada baca stu artikel yang berbunyi begini "Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang". Insyaallah, selepas ini saya akan amalkan perbuatan tersebut dengan melakukan solat sunat di satu pertiga malam, baca Al-Quran dan sentiasa berzikir dan bertahmid kepadaNYA.

Moga2 dengan cara ini, hati akan kembali tenang. Dan satu yang perlu saya ingat, jangan melebihkan urusan dunia melebihi urusan akhirat. Apabila kita mengejar akhirat, Insyaallah dunia akan seiring dengannya.

P/S: Jika ada sesiapa yang ada tips-tips untuk tenangkan diri. Sila lah tinggalkan cadangan anda itu, di rungan comment post ini yer.

~Ketika menulis post ini, terasa rasa diri begitu kerdil sekali di sisiNYA. Ujian sekecil ini pun x mampu dihadapi dengan tenang. Sering tertanya, adakah setiap ujian ini adalah kifarah dosa2 aku yang lalu?~

3 ulasan:

  1. Tenang? Saya akan cadangkan solat tahajjau dan membaa al-Quran :)

    BalasPadam
  2. PETUA TENANGKAN HATI OLEH DR FADZILLAH KAMSAH
    Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati.
    Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana
    hendak mencuci hati.
    Diolah oleh pakar motivasi
    Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

    1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini
    adalah salah satu
    kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut
    katakan "Ya,Allah
    jadikan hatiku bersih"

    2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling
    minima 100 X
    sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang
    mudah dan murah. Disamping
    dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki,
    orang sayangkan kita dan
    mencetuskan semua perkara kebaikan.

    3) Solat taubat - Selain daripada memohon
    keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

    4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati
    juga
    menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi.
    Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

    5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari -
    Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

    6) Bisikan kepada diri perkara yang positif -
    Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri,
    merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah
    "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

    7) Program minda/cuci minda - Paling baik pada
    waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di
    dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok
    aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat,
    aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa
    yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan
    sepanjang tidur sehingga keesokan harinya -
    CUBALAH!!

    8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar
    dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

    9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak
    melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati
    kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

    10) Kekalkan wuduk

    11) Bersedekah

    12) Belanja orang makan.

    13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang
    subhat

    14) Berkawan dengan ulama

    15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

    16) Pesan pada orang, jadi baik

    17) Menjaga pacaindera (mata, telinga,
    mulut...dsb), jangan dengar orang
    mengumpat

    BalasPadam
  3. Terima kasih semua ,kerana sudi memberi nasihat kepada saya ini. Insyaallah, saya akan amalkan perkara-perkara di atas.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...