Sabtu, 28 April 2012

Manisnya Bila Berusrah....

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Bismillahirrahmanirrahim...

Sesungguhnya hidayah itu hanya milikNYA dan DIA berkehendak untuk memberi kepada sesiapa saja yang dikehendakiNYA.

Alhamdulillah syukur... kerana masih diberi kesempatan untuk merasa betapa bahagianya bila kita mendapat hidayahNYA..Memang x boleh digambarkan dengan kata-kata..
Tetapi saya merasa sangat indahnya dan manisnya bila kita menerima hidayahNYA.. Sesungguhnya saya berharap Allah S.W.T akan terus memberikan hidayahNYA kepada saya hingga ke akhir hayat saya...

ZAMAN KEJAHILAN 


Bila menyingkap kembali zaman kejahilan saya dulu... Masyaallah, terasa sangat jahilnya saya tentang agama Allah ini (ISLAM)..
Saya hanya akan mendekatiNYA apabila saya dalam keadaan lemah dan susah saja, tetapi bila saya gembira dan bahagia saya lupa untuk mengucapkan syukur dan jauh sekali denganNYA.


Saya selalu mempersoalkan apa yang telah Allah S.W.T berikan kepada saya...sehinggakan saya merasakan yang Allah tak sayangkan saya...


Dari segi pergaulan di dalam keluarga pula, saya seorang yang degil, panas baran dan suka bercakap kasar apabila segala yang saya inginkan tidak berjaya saya perolehi... Saya juga akan meninggikan suara saya apabila adik beradik dan ibu bapa saya menasihati saya...
Melihatkan perkara ini terasa sedih sangat... tetapi saya tak pernah menyesal kerana bagi saya pengalaman hidup saya yang lalulah yang menjadi sebab musabab untuk saya perolehi hidayahNYA kini. 


Apa yang perlu saya lakukan sekarang ialah mohon keampunanNYA di atas segala dosa masa silam saya ..Sesungguhnya Allah S.W.T itu bersifat MAHA PENGAMPUN, dan janganlah sesekali kita berasa lelah untuk memohon kemaafan dariNYA kerana dia akan mengabulkan permintaan hambaNYA yang sering menambakan pengampunanNYA. Insyaallah.


MANISNYA BERUSRAH...


Saat menjadi pemangkin kepada saya ingin berubah ialah apabila saya menghadapi konflik diri dan juga keluarga yang membuatkan diri saya tercari-cari jawapan yang pasti bagi konflik yang saya hadapi...


Satu malam saya berseorang di rumah... untuk menenangkan diri saya, saya mendekatkan diri saya denganNYA.. dan berbicara secara hati ke hati denganNYA. Saya memohon daripadaNYA agar saya diberi peluang untuk mendekatiNYA dalam apa yang saya buat.


Alhamdulillah... ternyata DIA masih lagi sayang kepada saya, dia menempatkan saya di sebuah tempat yang saya berada sekarang.... dan saya juga bersyukur kerana kawan di sekeliling saya juga menambakan kasih sayangNYA juga.
Kami dipertemukan dengan kumpulan usrah yang saban hari mengingatkan kami dengan kebesaran dan kekuasaanNYA.
Tanpa mengenali mereka, kami di terima baik oleh mereka untuk mengikuti segala aktiviti usrah mereka. Sesunguhnya usrah yang saya ikuti sekarang ini banyak mengajar saya untuk lebih bersyukur, banyak memberi, tidak berprasangka buruk terhadap orang lain, banyak melihat dari sudut positif dan yang lebih mengembirakan saya ialah hubungan saya dan keluarga menjadi lebih baik dan penampilan saya juga mengikut syariat yang ditetapkan olehNYA. 


Apa yang boleh saya katakan sekarang ini ialah, saya sangat gembira dengan segala rahmat yang dikurniakan olehNYA kepada saya. Cuma satu yang saya pohon ialah biarlah di mana saya berada nanti, saya tidak akan tergelincir daripada landasan usrah yang saya ikuti sekarang ini. Amiiin...


Nota : Bila kita berusrah, apa yang saya lihat ialah pangkat dan darjat yang dipegang oleh seseorang itu hilang entah ke mana yang ada hanyalah sifat rendah diri dan saling hormati antara satu sama lain. Yang paling meruntun hati saya ialah mereka tidak mengharapkan balasan atas apa yang diberi, sangat pemurah dan mereka lakukan semua ini LILLAHI TA'ALA.
PENGHARAPAN YANG BETERUSAN


Setiap yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya.... kata-kata ini menjadi pengangan hidup saya hingga kini. 


Selain itu, saya sangat terkesan dengan kata-kata seorang kakak ini yang sekarang menjadi idola saya... Beliau pernah berkata " Jangan sesekali berhenti berbicara dengan Allah S.W.T, bukan hanya berbicara denganNYA ketika solat sahaja... tetapi kita perlu berbicara denganNYA setiap saat selagi kita bernafas di muka bumi ini...Insyaallah hati kita akan menjadi tenang kerana DIA MAHA MENDENGAR setiap apa yang kita ingin luahkan.."
 Alhamdulillah... itu yang menjadi amalan saya sekarang ini... kerana saya tahu dengan mengadu dan merintih kepadaNYA sahajalah, Insyaallah semua masalah kita akan selesai dengan mudah...


PESANAN :


Sumber pengharapan yang paling terbaik hanyalah kepada ALLAH S.W.T... Selalulah memohon dan meminta kepadaNYA.. Insyaallah, DIA akan perkenankan segala doa kita....Tiada ulasan:

Catat Ulasan

52 Weeks Money Saving Challenge

Assalamu'alaikum w.b.t... BETTER LATE THAN NEVER....Duit saving korang maybe dah banyak kan??? Akak baru nak tekad simpan start th...