Ahad, 10 Mac 2013

Tempat Yang Indah Dari Kaca Mata Ain...



Bismillahirrahmanirrahim……

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bila bercakap tentang tempat yang menjadi idaman hati dan selalu kita kunjungi, mesti ada yang akan menyatakan shopping complexs, tempat peranginan dan banyak lagi kan… kan!!!

Begitu juga dengan saya, banyak tempat yang berada di hati ini… tapi tempat yang suka kunjungi ini, mesti jarang terlintas di fikiran anda semua.

Dulu-dulu, kalau ada yang bertanyakan saya;

 “Ain, kalau hang diberi pilihan …tempat mana yang hang rasa hang betui2 nak pi melawat?”

Dengan bangganya saya menjawab…

“Kalau diberi peluang, saya nak pi eropah…tempat kat sana saya tengok cantik sangat.”

(Biasalah perempuan, teruja dengan kecantikan..huhuhu)

Tapi sekarang, saya rasa Eropah dah tak cantik mengikut pandangan mata hati saya. Hati saya mengatakan ada tempat lain yang lebih cantik daripada Eropah. Subhanallah, memang wujud tempat itu.

Pengalaman hidup dan persekitaran saya banyak mengubah cara hidup dan pemikiran saya. Mungkin dulu, saya tidak matang untuk menilai apakah erti sebuah kehidupan menyebabkan saya hanyut dengan keseronokan dunia yang hanya sementara ini. Alhamdulillah, Allah S.W.T masih sayangkan saya lalu DIA kejutkan saya dengan HIDAYAH-NYA. Melalui hidayah-NYA, saya bangkit mencari erti sebuah kehidupan.

Apakah tujuan hidup seorang manusia diciptakan di bumi ini?

Jawapannya : Allah S.W.T telah berfirman dalam Al-Quran, Surah Az-Dzaariyaat (ayat-56) :

“Aku (Allah S.W.T) tidak menciptakan  jin dan manusia melainkan (mengabdikan) diri kepada-KU.”

Subhanallah, Allah menciptakan kita hanyalah untuk beribadah semata-mata kepada-NYA.
Namun hari ini, manusia lupa dengan tujuan asal kita dijadikan sehingga mereka merasakan dunia ini kekal untuk selama-lamanya. Bila tujuan asal kita dijadikan telah jauh dilupakan, maka tempat yang sepatutnya menjadi tempat yang perlu dituju menjadi tempat paling sedikit orang mengunjunginya. Seperti hari ini, tempat yang melalaikan seringkali dikunjungi oleh kita (shopping complex, cinema, hypermarket, pasar malam dan lain-lain lagi). Bukan tidak boleh pergi ke hypermarket ,shopping complex ataupun pasar malam, cumanya kurangkan kunjungan kita ke sana kerana tempat2 sebegini lebih banyak mengundang dosa daripada pahala. Kita boleh kunjungi tempat2 ini dengan niat untuk membeli keperluan harian kita dan apabila selesai urusan membeli-belah, maka kita beredarlah keluar dari tempat2 tersebut…dengan itu, In Syaa Allah kita dapat menghindarkan diri kita daripada melakukan dosa. Wallahu’alam.

Berbalik pada tempat yang menjadi pilhan hati saya ialah :

1.      Masjid (Rumah Allah S.W.T)

Tak pernah terlintas di hati ini, masjid akan menjadi tempat pertama yang paling saya suka kunjungi. Ialah tanyalah anak muda sekarang ini, tempat yang mereka suka kunjungi..lain tak bukan shopping complex tak pun tempat hiburan (yang melalaikan). Anda mesti tertanya-tanya mengapa Masjid menjadi tempat di hati saya?  Bila kaki saya melangkah memasuki masjid, Alhamdulillah…Allah S.W.T berikan ketenangan yang saya takkan jumpa ditempat2 lain. Terlalu banyak pahala, yang boleh kita perolehi bila berada di Rumah Allah ini.  Maka rebutlah peluang tersebut selagi diberi kesempatan oleh-NYA.

Tengok Masjid pun rasa tenang...inikan pula iktikaf di dalamnya. Subhanallah!!!

2.      Majlis-Majlis Ilmu (Raudhah)

Seperti masjid, majlis-majlis ilmu juga menjadikan fikiran dan hati saya tenang. Melalui majlis-majlis ilmu, saya dapat memperolehi ilmu yang bermanfaat dan In Syaa Allah, dapat dikongsikan ilmu tersebut bersama-sama dengan orang lain. Kelebihan berada di dalam majlis ilmu itu terlalu banyak untuk dikhabarkan dan seperti yang kita ketahui “apabila seseorang seorang itu berada di dalam majlis ilmu seolah-olah dia berada di taman-taman syurga”. Betapa indahnya majlis ilmu. Subhanaallah!!!

Majlis ilmu, kalau tak join rugi!!!

3.      Rumah Saya (My Home)

Jauh mana pun saya merantau, tempat yang paling dirindui oleh saya ialah my home. Disitu saya dilahirkan dan dibesarkan, sudah tentu banyak memori yang terpahat di hati saya yang tak mungkin saya akan jumpa di tempat lain. Yang uniknya tentang rumah saya ialah, kakak dan abang saya semuanya tinggal berhampiran dengan rumah saya. So, keakraban kami semua yang menjadikan saya tak sanggup untuk berjauhan dengan mereka. Pernah juga pergi merantau jauh, tapi alih2 balik kerja kat kampung juga…huhuhu. Tak boleh jauh dari family, penyakit homesick selalu melanda diri..hehehe.

Rumah kita... memang the best place lah...huhuhu

4.      Kedai buku (Sangat sukakan bahan bacaan)

Ini salah satu tempat kesukaan saya, bila datang kedai buku....mesti saya rambang mata nak pilih buku. Saya memang obses terhadap buku (love reading), antara yang menjadi pilihan hati saya ialah buku & majalah agama, novel, buku motivasi (nak jadi pyscologist..tengah berusaha ke arah itu..huhuhu) dan buku masakan (sekarang dah ada business kecil-kecilan, jual homemade coklat, kek dan biskut). Kebanyakan buku yang saya beli kebanyakan buku yang bermanfaat. Kalau majalah hiburan tu, memang dari kecil emak tak kan benarkan kami beli coz emak tak suka kami cenderung ke arah hiburan. Kalau nasyid emak ok jer… bagi mak nasyid itu hiburan yang positif.

Tak boleh jumpa kedai buku...mesti nak masuk juga n beli satu dua buku...hehehe

Inilah tempat2 yang melekat kuat di hati ini…bukan tak pernah pergi shopping mall ataupun tempat2 peranginan. Cuma jarang sekali pergi, boleh dibilang dengan jari dalam setahun bila saya mengunjungi tempat2 sebegini. Kalau pergi pun, mesti nak pergi dengan keluarga.. keselamatan lebih terjamin dan lebih happening (keseronokannya lebih terasa bila bersama keluarga)…huhu. Sekarang saya cuba mencari masa yang terluang untuk mengunjungi perpustakaan pula. Kekadang ada buku yang saya suka baca tetapi sukar diperolehi dan harganya terlalu mahal…jadi, perpustakaan adalah tempat yang paling ideal untuk mendapatkannya (tengah mencari info tentang perpustakaan di sekitar saya..hehe).

IMPIAN (DOA SAYA SABAN HARI)

Tempat yang paling saya nak kunjungi selain yang dibicarakan di atas ialah Mekah Al-Mukarramah, Madinah Al-Munawarrah dan juga Masjid Al-‘Aqso. In Syaa Allah, jika diizinkan olehNYA. Tempat2 ini banyak meninggalkan kesan sejarah Islam yang menjadi peringatan buat kita semua. Pernah saya dengar ada Ustaz mengatakan bahawa apabila kita mengunjungi tempat-tempat sebegini, haruslah kita banyak muhasabah diri dan kenangkan pejuangan para rasul terdahulu dalam memperjuangkan agama Allah S.W.T. (ambil iktibar daripada peristiwa-peristiwa tersebut). Jangan pula asyik bergambar dan membeli-belah jer.
(Peringatan buat diri sendiri juga) hehehe.

In Syaa Allah...jika diizinkan olehNYA , saya akan sampai ke sini nanti. Doakan saya yer kawan2!!!

Selain itu, saya juga berazam untuk mendirikan sebuah rumah untuk keluarga saya yang di dalamnya terdapat musollah (tempat solat), perpustakaan dan saya akan isikan rumah saya itu dengan majlis-majlis ilmu agar rumah saya itu akan menjadi lebih barakah (macam rumah mak saya sekarang, walaupun kecil tetapi penuh dengan keberkatan, In Syaa Allah). Bak kata orang “RUMAHKU, SYURGAKU” Aaamiin.

Mini Library impian saya!!!!


Semoga Allah S.W.T memperkenankan impian saya itu. In Syaa Allah.

Wallahu’alam.

Wassalam.




1 ulasan:

  1. amiinnn.. semoga kita semuua dpt menjejaki tempat idaman kita... (^_^)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...